Ook ratten getest op corona: ‘Ze kunnen ziektes overbrengen’

14 september 2020

Ook ratten getest op corona: ‘Ze kunnen ziektes overbrengen’

Rattenvangers zijn druk in de weer met het vangen van ratten. Niet vanwege de overlast, maar omdat ze worden getest op het coronavirus. De Wageningen Universiteit wil onderzoeken of de knaagdieren vatbaar zijn voor het virus én of ze het kunnen overdragen.

De ratten worden onderzocht nadat op diverse nertsenfokkerijen het coronavirus is vastgesteld. “Het kan zijn dat nertsen besmet zijn geraakt door een geïnfecteerde mens. Maar ook ratten kunnen een rol spelen”, zegt Bastiaan Meerburg – directeur van het Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD).    Lees ook:Grote zorgen over aanpak minister Schouten van corona bij nertsen

De knaagdieren zijn immers berucht als het gaat om het overdragen van bepaalde ziekteverwekkers. “We weten in de bestrijding van veeziektes dat ratten dierziektes als de varkenspest en mond-en-klauwzeer kunnen overbrengen”, vertelt Meerburg.  

Ook de mens kan flink ziek worden door de rat. “Ik ken een man die bijna is overleden aan de Ziekte van Weil”, zegt Peter Traas van Ongediertebestrijding Traas. Peter vangt sinds drie weken door heel het land ratten voor het corona-onderzoek. “Ratten dragen een ziekte bij zich en verspreiden het via urine in bijvoorbeeld zwemwater.” Ook kunnen de knaagdieren Salmonella en Campylobacter bij zich dragen. Ze worden daar zelf niet ziek van, maar de mens wel.

 Lees ook:Onderzoekers staan voor raadsel: waarom raken nertsenbedrijven nog besmet?

Als het aan zowel Meerburg alsTraas ligt, was het onderzoek er eerder gekomen. “Ik denk persoonlijk dat er weinig onderzoek is naar de schade die ratten kunnen aanrichten”, zegt Traas. Hij vervolgt: “Als we het over Corona hebben, dan gaat het over mondkapjes en hoesten. Het is juist belangrijk om te kijken of ratten een bijdrage kunnen leveren.”  

Parasieten

Meerburg vindt het belangrijk dat ook los van Corona er meer onderzoek komt naar verspreiding van ziekteverwekkers door ratten. Zowel de ratten zelf als de parasieten die zich in hun vacht nestelen dragen ziekteverwekkers met zich mee. “Ook andere wilde dieren hebben parasieten, zoals vlooien en teken, die ziekteverwekkers meedragen. Denk aan herten en egels. Alleen die dieren zijn niet met zulke grote aantallen als de ratten”, aldus Meerburg.

Hij vervolgt: Daarnaast is het zo dat ratten profiteren van de aanwezigheid van de mens en dus ook meer in de buurt van ons komen. “Dat levert bij elkaar waarschijnlijk grotere risico’s op.”

De Wageningen Universiteit wilde nog niet inhoudelijk op het onderzoek ingaan. 

Bron: RTLNieuws 12/13 augustus 2020

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Meer nieuws

Duurzame Dinsdag.

Vandaag is het #DuurzameDinsdag. Elk jaar wordt er een “duurzame troonrede” voorgelezen door een prominent persoon. Vandaag was het prof. dr. Jan Jonker, Hoogleraar aan de Radboud

Lees meer »